Deer Hunter: musik

Namn: Deer Hunter

Originaltitel: Deer Hunter

Premiärår: 1978

Regissör: Michael Cimino

Kompositör: Stanley Myers (skrev huvudtemat 1970)

Medverkande: Robert De Niro, Christopher Walken, Meryl Streep, John Cazale, George Dzundza m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

Deer Hunter - musik

 The Deer Hunter (1978) on IMDb

Deer Hunter är Michael Ciminos enda riktiga succéfilm, för vilken han fick Oscars både för bästa film och bästa regissör. Två år senare regisserade han Heaven’s Gate och drog upp budgeten till 44 miljoner dollar. Filmen drog in 3 miljoner, och fiaskot fick ansedda filmstudion United Artists, samt Ciminos rykte, på fall. När man ser Deer Hunter så påminns man emellertid utan tvekan om mannens stora talang.

Det som gör den i dystra färger så målande klassiker Deer Hunter till en film värd en egen artikel på en filmmusiksida är nog främst huvudtemat, som är bland det vackraste som skrivits för klassisk gitarr, och som ingen musikälskare får gå miste om. Stanley Myers Cavatina känns som en sorgsen redogörelse för kriget och all sorg det bibringar, och passar perfekt in i filmens centrala temans (ironiskt nog skrevs den dock för en annan film redan åtta år tidigare). I övrigt förekommer mer populär musik såsom Can’t Take My Eyes of You, som erbjuder lite komisk lättnad.

Trots att Cavatina verkar skräddarsydd för filmen så skrevs det faktiskt för en annan film – The Walking Stick (1970). Producenten för Deer Hunter fick således betala en summa till den första köparen. På 70-talet släpptes soundtracks aldrig separat på CD, men på grund av filmens och musikens popularitet togs initiativet att samla och ge ut originalinspelningarna år 1990 (av skivbolaget Capitol).

Detta är filmartikel nummer 19Filmscore.se. (Publicerad 4 juli 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer eller krigsfilmer!