Danny Elfman

Danny Elfman är en genialisk kompositör och en känt namn även bland mindre insatta. Som upphovsmannen bakom musiken till Tim Burtons Batman (1989) och huvudtemat till The Simpsons (1989) har han många riktigt minnesvärda skapelser att skryta om. I filmvärlden är han välkänd för sina många samarbeten med Tim Burton – för Burton är han motsvarigheten till Johnny Depp på musiksidan. Men Elfman och Burton började samarbeta flera år innan Edward Scissorhands (1990) som var den första Burton-Deppfilmen.

Danny Elfman

Danny Elfman

Danny Elfman föddes den 29 maj 1953 och har till skillnad från de flesta av de mest kända filmkompositörerna inte en gedigen akademisk bakgrund. Istället gjorde han sig känd som låtskrivare och sångare i rockbandet Oingo Boingo (1976-1995), och när Tim Burton frågade om han kunde tänka sig att skriva musiken till Pee-Wees stora äventyr (1985) hade han fortfarande ingen riktig erfarenhet av att skriva filmmusik. Elfmans kreativa förmåga gjorde dock att han skapade ett par kvalitetssoundtracks, som fick Burton att vilja anlita Elfman för sitt dittills största projekt – Batman (1989). Producenten, och till och med Elfman själv var skeptiska. Men succé blev det ju i alla fall.

Elfman fortsatte att samarbeta med Burton och har skrivit musiken till alla hans filmer förutom två. Ett av deras i skrivande stund senaste samarbeten är Frankenweenie (2012), till vilken Elfmans musik är både lekfull, fantasifull och känslosam. Endast i två av Burtons filmer är musiken någon annans.  Hans musik kan ofta kännas igen på dess mystiska, distinkta melodier och den flitigt förekommande vokalmusiken.

Givetvis har Elfman skrivit musiken till långt fler filmer än de Burton ligger bakom. Bland andra av hans lyckade projekt märks särskilt Mission Impossible (1996), Good Will Hunting (1997) och Milk (2008).

Utmärkelser – Danny Elfman

Elfman har i skrivande stund fått fyra Oscarsnomineringar och tre Golden Globe-nomineringar. Givetvis har han vunnit ett antal Saturn Awards (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films utser pristagarna) och nominerats till desto fler. Det känns som det börjar bli dags att ge Elfman en Oscar snart!

Missa inte!

1. Edward Scissorhands – “Main Title”

Huvudtemat till Edward Scissorhands smälter samman allt det som Danny Elfman associeras med och älskas för. Fantastiska, mystiska melodier; Oohs och Aahs från kören; samt en väldig värme som bidrar till att Edward Scissorhands blir så mycket mer än en sagofigur. “Epic” och “gothic” är två passande adjektiv. “Beautiful” är ett annat.

2. The Nightmare Before Christmas – “This is Halloween”

Danny Elfman har varit låtskrivare mycket längre än han skrivit för film. Det märks när man lyssnar på de genialiska sångerna i filmer som The Nightmare Before Christmas (1993) och Kalle och chokladfabriken (2005). “This is Halloween” är en av de allra bästa, vilket också färgstarka artister som Marilyn Manson lagt märke till. Vill ni höra Elfman sjunga så är det The Nightmare Before Christmas ni ska se. Kompositören gör nämligen rösten till huvudpersonen Jack Skellington.

3. Batman – “Main Title”

När Elfman fick uppdraget att skriva musiken till Batman hade han bara 2-3 års erfarenhet av att skriva film- och orkestermusik. Det är sant, men svårt att tro på. Hans Zimmer gjorde ett bra jobb med de nyare Christopher Nolan-filmerna, men något så här minnesvärt har inte skrivits till någon Batmanfilm efter den första (1989). Makalös melodi. Makalöst arrangemang.

Filmer i filmarkivet

Följande av de filmer som Danny Elfman skrivit musiken till kan du läsa om i filmarkivet:

“Danny Elfman” är kompositörsprofil nummer 11 (publicerad den 13 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.