Cinderella Man: musik

Namn: Cinderella Man

Originaltitel: Cinderella Man

Premiärår: 2005

Regissör: Ron Howard

Kompositör: Thomas Newman

Medverkande: Russell Crowe, Renée Zellweger, Craig Bierko m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

Cinderella Man - musik

 Cinderella Man
(2005) on IMDb

Man lär sig snabbt hur ett äkta Thomas Newman-soundtrack låter. Newman kommer aldrig att ta mycket plats i en film. Istället utstrålar hans musik en fascinerande minimalistisk elegans. Musiken till Cinderella Man beskrevs av en läsare här på Filmscore.se som en “oupptäckt skatt”, och bättre ord får man leta efter länge. Filmens musik fick inte riktigt några ordentliga erkännanden, och i all ärlighet är det svårt för det otränade örat att lägga märke till den förrän det heroiska temat i slutet.

Att döma av en intervju med Michael Schelle från 1999 så gillar Newman rollen som bakgrundsfigur. Han behöver inte ta plats med sin musik, och tycker heller inte att filmmusik ska ta plats. Hans musik är introvert. Den är försiktig. Hans pianoslingor påminner om de man sätter sig och improviserar fram efter en lång och tuff dag på jobbet (till stilen, snarare än till standarden sett, förstås).

Det avslutande temat för direkt tankarna till Newmans huvudtema till Nyckeln till frihet (1994). Läs om den filmen också!

Detta är filmartikel nummer 149Filmscore.se. (Publicerad 31 maj 2012).

Läs om musiken i fler dramafilmer!