Chocolat: musik

Namn: Chocolat

Originaltitel: Chocolat

Premiärår: 2000

Regissör: Lasse Hallström

Kompositör: Rachel Portman

Medverkande: Juliette Binoche, Johnny Depp, Alfred Molina, Judi Dench, Peter Stormare m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa musik

Kommentar:

Chocolat - musik

 Chocolat (2000) on IMDb

Chocolat är en av Lasse Hallströms mest succéartade filmer som nominerades till en Oscar för bästa film. Hallström gillar onekligen att göra filmer av böcker, och den bok med samma namn som lade grunden till denna film (skriven av Joanne Harris) skrev så pass sent som året innan.

Som någon läsare tidigare noterat här på Filmscore.se – kvinnor är sorgligt underrepresenterade i filmkompositör-världen. Men Rachel Portman har skrivit riktigt bra musik till flera filmer. I Chocolat jobbar hon mycket med läckra melodier, och tycks nästan ha hämtat inspiration från chokoladens lätta men fylliga …”fluff”. Det är ett ovanligt elegant score som man stundtals blir riktigt munter av. Lasse Hallström arbetade med Rachel Portman även i Ciderhusreglerna, men musiken till Chocolat är nog snäppet vassare. Den nominerades utöver till Oscarn vid 2001 års gala också till en Grammy för bästa bakgrundsmusik (original score).

Grundkonceptet i detta score är zigenar- och folkmusik, som kommer fram både genom mindre folkensembler och orkestreringar.

Detta är filmartikel nummer 107Filmscore.se. (Publicerad 16 september 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!