Braveheart: musik

Namn: Braveheart

Originaltitel: Braveheart

Premiärår: 1995

Regissör: Mel Gibson

Kompositör: James Horner (också dirigent)

Medverkande: Mel Gibson, Sophie Marceau, Brendan Gleeson m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa originalmusik

Kommentar:

Braveheart - musik

 Braveheart (1995) on IMDb

Braveheart är Mel Gibsons succéfilm som nominerades till 10 Oscars och erhöll 5 (bland andra bästa film). Filmen har kritiserats mycket av historiker som bland annat menar att det var Robert de Bruce och inte William Wallace som kallade för Braveheart. Trots det finns det desto fler som inte kunde intressera sig mindre för vad som är historiskt korrekt, utan nöjer sig med att njuta av den makalösa filmen som den är.

Mel Gibsons historiska drama Braveheart innehåller musik som är något av ett skolexempel på hur bra resultatet kan bli när man verkligen ser till personernas etniska tillhörighet och filmens geografisk plats och tid. Vi talar här om Skottland och 1200-tal. James Horner använder sig av mängder av keltiska instrument och modus-skalor. Uilleann Pipes förekommer ofta, likaså etniska flöjter och pennywhistle. I övrigt innehåller James Horners musik till Braveheart mycket stråkmusik i det äkta Hollywoodstuket, men han träffar ständigt rätt när han kombinerar de mer etniska inslagen med de särskilt patriotiska scenerna. Hela skivan bör avnjutas – så öppna upp Spotify!

Mel Gibson sade själv i ett reportage från postproduktionen av Braveheart att han väntade sig att James Horners soundtrack skulle gå till historien som ett av de främsta någonsin. Det här klippet kanske kan intressera?

Du som gillar James Horners musik kanske också vill läsa om musiken i Troja eller musiken i Avatar.

Detta är filmartikel nummer 25Filmscore.se. (Publicerad 5 juli 2011).

Läs om musiken i fler actionfilmer eller i fler krigsfilmer!