Borta med vinden: musik

Namn: Borta med vinden

Originaltitel: Gone With the Wind

Premiärår: 1939

Regissör: Victor Fleming

Kompositör: Max Steiner

Medverkande: Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa musik.

Kommentar:

Borta med vinden - musik

 Gone with the Wind (1939) on IMDb

Borta med vinden är tidernas mest sedda krigsdrama och den nominerades till makalösa 13 Oscars. Den är baserad på romanen med samma namn av Margaret Mitchell, och producenten David O. Selznick brukar ses som den huvudsakliga kreativa hjärnan i projektet (snarare än regissören Victor Fleming).

Den som får för sig att se på den odödliga klassikern Borta med vinden från 1939 kan skatta sig lycklig i den bemärkelsen att filmen innehåller ett av världens kändaste och vackraste teman som finns inom filmmusik (klippet). Max Steiner var erkänt inspirerad av den sena romantikens smäktande musik, vilket många andra filmkompositörer under hans samtid också var. Borta med vinden är totalt nästan fyra timmar lång och hur otroligt det än verkar är dess musik tillräckligt bra för att det ska vara värt att avvara den tiden. Läs också om Max Steiners musik till Casablanca!

Just dessa fyra minuter som du kan höra i klippet garanterar Steiner sin plats i historieböckerna under många århundraden. Samtidigt är det lite lustigt. Steiner skrev musiken till hundratals filmer, men det är just de här fyra minuterna som världen minns honom för. Om hans musik framförs på en filmmusikkonsert idag så är det “Tara’s Theme” i Borta med vinden, där huvudtemat fungerar som ett ledmotiv till Scarlett O’Haras (filmens huvudpersons) hemort. Så lyssna riktigt noga och njut!

Detta är filmartikel nummer 10Filmscore.se. (Publicerad 6 januari 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!