Björnbröder: musik

Namn: Björnbröder

Originaltitel: Brother Bear

Premiärår: 2003

Regissör: Aaron Blaise, Robert Walker

Kompositör: Mark Mancina (score), Phil Collins (sånger)

Medverkande: Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Michael Clarke Duncan m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

Björnbröder - musik

 Brother Bear (2003) on IMDb

Björnbröder en av de få Disneyfilmer från 2000-talets första decennium som faktiskt inte attackerades med kritik, utan var riktigt uppskattad. Det är Disneys 43:e klassiker som i skrivande stund nyligen släppts på DVD (nyutgåva) och Blu-ray.

Samma duo som tillsammans satte ihop musiken till Tarzan (1999) – Phil Collins (sånger) och Mark Mancina (bakgrundsmusik) – kamperade också tillsammans i Björnbröder. Musiken till Björnbröder är välvillig och bra, även om den inte kan mäta sig med det Collins och Mancina presterade fyra år tidigare. Björn Skifs levererar sången i den svenska dubbningen, och särskilt förknippad är filmen med “Är på väg” (“On My Way”). Särskild credit för Björnbröder ska dock gå till Mancina, för ett riktigt bra, ofta slagverksbaserat underscore.

Svenske Robin Bivefors gjorde ett strålande jobb i övrigt som Koda, men det var helt klart ingen som tvingade honom till sånglektioner innan han ställdes vid en mikrofon för att framföra första versen av “Är på väg”. Tur att Björn Skifs stod redo att ta över tidigt i låten. Skifs levererar för övrigt en de djupaste musikaliska fraser som förekommit i en svensk översättning av en Disneylåt:

“Varken sol eller regn kan hindra mig, för snart kommer solen igen”.

Det låter bra det, Björn.

Detta är filmartikel nummer 77Filmscore.se. (Publicerad 29 juli 2011).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.