Batman: musik

Namn: Batman

Originaltitel: Batman

Premiärår: 1989

Regissör: Tim Burton

Kompositör: Danny Elfman

Medverkande: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl, Billy Dee Williams m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till AFI’s 100 Years of Film Scores

Kommentar:

Batman - musik

 Batman (1989) on IMDb

Batman är en av Tim Burtons första stora filmer (innan hade han bara gjort Pee-wee’s Big Adventure och Beetlejuice). Burton var bara 27 år när han fick uppdraget att regissera filmen, men den blev en enorm tittarsuccé.

Som många känner till så är Tim Burton och kompositören Danny Elfman ett radarpar i filmvärlden. I fallet Batman så hade de dock bara samarbetat vid två tidigare produktioner, och producenten för filmen, Jon Peters, var osäker på om Elfman var rätt man för denna superhjältefilm. När Burton sedan spelade filmens huvudtema för Peters (vilket även du kan lyssna till, i klippet ovan), så prisade han Elfman för sin talang och förmåga att skapa illustrerande melodier. I Batman visar Elfman upp sina bästa sidor som en kompositör full av idérikedom och finess. Det är fullt förståeligt att Jon Peters sedan ville släppa ett separat Soundtrack-album med musiken från filmen (detta var inte alls vanligt under 1980-talet).

Burton och Elfman samarbetade också i Batman Returns (1992), den första uppföljaren. 1990-talet bjöd sedan på två ytterligare uppföljare med nya huvudrollsinnehavare, ny regissör, och ny kompositör. Dessa – i synnerhet Batman och Robin (1997) – ses som två av 90-talets största filmfloppar.

Danny Elfman ligger också bakom soundtracket till Kalle och Chokladfabriken (2005). Lär dig mer om musiken och sångerna där!

Detta är filmartikel nummer 136Filmscore.se. (Publicerad 19 november 2011).

Läs mer om musik i fantasy- och sci fi-filmer.