Världens bästa filmmusik – en topplista

Välkommen till en 20-i-topp-lista som listar de filmer som har den bästa filmmusiken genom tiderna – “Världens bästa filmmusik“. Detta är enligt Filmscore.se:s egna bedömningar och åsikter, men naturligtvis finns det belägg för varje ranking. Filmscore kommer dessvärre inte att bädda in musik från alla filmer här på sidan, utan bara de fem första. Anledningen är att klipp från Youtube.com tar lite för mycket plats för att vara optimala i en 20-i-topp-lista, och musiktjänsten Grooveshark har visat sig otillräcklig för detta uppdrag (besöker ni Filmscore:s senaste topplista om Disneylåtar så lär ni upptäcka att alla Grooveshark-filer inte laddas ordentligt. Filmscore arbetar i skrivande stund på en bra lösning). För musikexempel till övriga filmer rekommenderas Spotify eller annan musiktjänst.

Världens bästa filmmusik har inte erhållit en sådan utmärkelse utan anledning, och Filmscore använder sig av ett antal olika aspekter för att avgöra vilka filmer som får hamna på listan, och i vilken ordning. Däribland hittar vi konceptualisering, orkestrering, melodier, och förstås dramatisk effekt.
Jag som ligger bakom listan har inte sett alla filmer i hela världen. Denna lista kan därför komma att förändras kontinuerligt. Det kan dessutom vara så att jag ändrar åsikt under tidens gång.

Världens bästa filmmusik – 20-i-topp

1. Schindler’s List (1993). Kompositör: John Williams.

Världens bästa filmmusik - Schindler's ListTidernas bästa filmmusik – John Williams score till Schindler’s List. Musiken här är rakt igenom magnifik. Som musik- och kompositionsstudent satt jag en gång och kollade på partituret till några av de cues som Williams skrev för Schindler’s List, och tänkte något i stil med följande: “Måhända, måhända utvecklas jag på precis rätt sätt, får chansen att börja skriva för film, och möjlighet att samarbeta med några av världens främsta musiker. Men jag kommer aldrig producera något som ens kommer i närheten av den verkshöjd som musiken till Schindler’s List utstrålar.” Inte bara det världsberömda huvudtemat berör i Schindler’s List, utan här finns även stycken som “Jewish Town”, med ett fiolsolo som gör en minst lika häpen.

2. Skuggor över södern (1962). Kompositör: Elmer Bernstein.

Elmer Bernsteins främsta verk ska definitivt upp på listan över bästa filmmusik genom tiderna. Och högt ska det ligga. “To Kill a Mockingbird” är en kolossalt stark berättelse, och det finns helt klart enklare kompositionsuppdrag. Bernstein har sagt i en intervju att han efter att ha sett filmen flera gånger fastslog att den handlade om vuxenvärlden sedd från ett barns perspektiv, varpå han byggde upp sin musik med “barnsliga” element som att spela en enkel melodi utan ackompanjemang på pianot. Sedan är melodierna makalösa.

3. Sagan om ringen – Härskarringen (2001). Kompositör: Howard Shore.

Den här tredjeplaceringen får stå för hela Sagan om ringen-trilogin. Howard Shore vann två Oscar för den musik han skrev till Sagan om ringen (för första och tredje filmen) och de teman han fått fram är helt fantastiska (och dessutom väldigt många!) Musiken till Sagan om ringen framförs flitigt som konsertverk bland världens symfoniorkestrar. Lyssna på ovanstående klipp, och du kommer att förstå varför musiken på alla sätt förtjänar en bronsplats på listan över tidernas bästa filmmusik.

4. Borta med vinden (1939). Kompositör: Max Steiner.


Det är inte tillräckligt många idag som sett till att få sig en dos av riktigt klassisk, romantisk filmmusik från de tidigaste filmerna. “Taras tema” från Borta med vinden är kanske det mest berömda av alla verk som skrivits för film, och österrikaren Max Steiners kompositioner håller mycket hög klass genom hela den här 30-talsfilmen.

5. Star Wars (1977). Kompositör: John Williams.


Tidernas bästa filmmusik enligt många. Vad teman och ledmotiv beträffar oslagbar, också enligt Filmscore, men vad dramatisk effekt och uttrycksfullhet beträffar så överträffar ovanstående filmer Star Wars. Likväl är en femteplats inte att förakta, och även om man inte uppskattar Science Fiction som genre så bör denna film ses för musikens skull.
6. Gudfadern II (1974). Kompositör: Nino Rota.

Gudfadern II får stå som representant för hela Gudfadern-trilogin, eftersom dess musik faktiskt är snäppet vassare än den i Gudfadern. Makalösa teman och melodier signerade Nino Rota får vi ta del av här. Det är inte en slump att dess huvudtema är det som spelas mest frekvent av gatumusikanter runtom i världen. Musiken till Gudfadern II hör hemma på alla listor över världens bästa filmmusik, och den topplista som lämnar den ute har skrivits av en okunnig tölp.

7. Den onde, den gode och den fule (1966). Kompositör: Ennio Morricone.

Nydanande och och otroligt fascinerande för sin tid och även för idag. Likväl helt klockren. Den absorberar på ett magisk maner Western-känslan. Även om den kanske inte tar medalj i utmärkelsen bästa filmmusik så är den ohotad härskare om man ser till “coolaste” filmmusik.

8. Ben-Hur (1959). Kompositör: Miklós Rósza.

För den mest magnifika filmen för sin tid skrevs den mest magnifika musiken för många tider. De teman som Mr. Rósza presenterar för den här enorma produktionen är beundransvärd, och den bästa filmmusik han skapade under sin tid på jorden.

9. Dansar med vargar (1990). Kompositör: John Barry.

Nyligen (i skrivande stund) framlidne John Barry skrev musiken till inte mindre än 11 James Bond-filmer, men hans totalt fem Oscar gick inte till någon av dessa. Istället var det musiken till klassiker som Mitt Afrika och Dansar med vargar som plockade hem dessa. Huvudtemat till Dansar med vargar är briljant på alla de sätt. Om än lite Hollywood-stereotypt med sjungande stråkar, så platsar den tveklöst på tio-i-topp-listan över bästa filmmusik.

10. Bron över floden Kwai (1957). Kompositör: Malcolm Arnold.

Ett score som på ett otroligt elegant sätt kombinerar drama med, tro det eller ej, humor!

11. Ringaren i Notre Dame (1996)Kompositör: Alan Menken.

Det är ingen slump att Alan Menken är den man som har tagit emot fler Oscar än någon annan levande person. Det är lätt att förbise tecknade familjefilmer i sådana här listor, men när man lyssnat igenom musiken till Ringaren i Notre Dame måste man överväga till och med högre placeringar än 11:e-plats. Musiken som ackompanjerar den scen då Quasimodo räddar Esmeralda från flammorna är så storslagen att man knappt kan beskriva den. Vinner utmärkelsen bästa filmmusik om man bara ser till tecknade filmer

12. Skönheten och Odjuret (1991)Kompositör: Alan Menken.

Ja, även tolfteplatsen går till Disney och Alan Menken. Musiken till Skönheten och Odjuret är näst intill lika magnifik som den i Ringaren i Notre Dame (många skulle byta plats på de båda). Den är oerhört rik på musikaliska element och melodierna är magiskt bra.

13. Road to Perdition (2002)Kompositör: Thomas Newman.

Musiken till Road to Perdition är så innovativ och klockren att filmen bara måste listas här. Under 2000-talet är det bland det mest spännande jag har hört. “Road to Chicago” låter inte som något du har hört förut.

14. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)Kompositör: Tan Dun.

Att skapa ett score som så genialiskt smälter samman det österländska med det västerländska är lite av en mirakelbragd. Tan Dun, med sin bakgrund, skriver inte Hollywoodmusik och slänger in element från det traditionella kinesiska. Han skriver traditionellt kinesiskt och slänger in Hollywood här och var. Det är mer spännande så. Sådant här har vi inte hört mycket av!

15. Omen (1976)Kompositör: Jerry Goldsmith.

Jerry Goldsmiths gastkramande musik till Omen gör den till en tio gånger bättre skräckfilm än den nog egentligen är.

16. Psycho (1960)Kompositör: Bernard Herrmann.

Filmscore.se:s aktiva läsare har alla hört anekdoten med Herrmann, Hitchkock och Psycho. Men kort och gott gick fantastiske Herrmann emot så gott som varenda en av Hitchkocks instruktioner, och av den anledningen blev Psycho en dubbelt så bra film. Hitchkocks reaktion? Han dubblade Herrmanns arvode.

17. Upp (2009)Kompositör: Michael Giacchino.

Den bästa filmmusiken som skrivits för en animerad film under 2000-talet. Det ska till något alldeles extra för att man som publik ska bli tårögd ca 12 minuter in i en animerad långfilm. Men så är Giacchinos score – särskilt under återberättandet av den åldrade Carls liv – exceptionellt bra.

18. 7 vågade livet (1960)Kompositör: Elmer Bernstein.

Man blir lycklig av detta klassiska huvudtema, som bara sjunger av heroism och kampen om frihet och trygghet. Samtidigt använder sig Bernstein av melodiska och uttrycksfulla ledmotiv genom hela filmen.

19. Lejonkungen (1994)Kompositör: Hans Zimmer (och Elton John).

Hans Zimmers bästa verk. Här kombinerar han alla sina förmågor, och åstadkommer därigenom en av Disneys mest strålande musikfilmer tillsammans med begåvningar som Elton John och Lebo M.

20. Prinsen av Egypten (1998)Kompositör: Hans Zimmer (och Steven Schwartz).

Credit ska ges både till Hans Zimmer för ett underbart score, och Schwartz för fantastiska sånger, för denna placering. En av Gamla testamentets starkaste berättelser kunde inte ha bevärdigats ett snyggare ackompanjemang.

Artikel publicerad den 28 augusti 2011.

Tillbaka till alla topplistor på Filmscore.se.