Bambi: musik

Namn: Bambi

Originaltitel: Bambi

Premiärår: 1942

Regissör: Samuel Armstrong

Kompositörer: Frank Churchill, Edward H. Plumb

Medverkande: Hardie Albright, Stan Alexander m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa originalmusik och bästa sång

Kommentar:

Bambi - musik

 Bambi (1942) on IMDb

Bambi är den femte Disneyklassikern och trots att det inte är den mest actionfyllda och händelserika av alla tecknade långfilmer så ses den som ett av de vackraste tidiga konstverken signerade Disney.

I Bambi får inte sångerna samma betydande roll som i Snövit och de sju dvärgarna och Pinocchio. Icke desto mindre är musiken helt mästerligt gjord, vilket också ledde till två oscarsnomineringar. De två utmärkande sångerna “Little April Shower” och “Love is a Song” sjungs inte av någon av figurerna, men de är strategiskt placerade i filmen och sätter sig på minnet. “Love is a Song” nominerades till bästa sång vid Oscarsgalan 1943. Bambi tillhör dock inte toppskiktet bland Disneyfilmerna vad den musikaliska upplevelsen beträffar.

Den kompositör som stod för sångerna var Frank Churchill, som i maj 1942 (tre månader innan Bambi gick ut på biograferna) begick självmord genom att skjuta sig själv. Han ska vid tillfället ha suttit vid sitt piano. Vissa spekulerade huruvida hans duster med Walt Disney vad musiken till Bambi beträffade (han ska ha haft ett antal) kunde ha en roll i det hela, men Churchill ska också ha lidit av svår depression och alkoholism.

Men även svårt deprimerad kan man skriva en sång som “Love is a Song (that never ends)”.

Detta är filmartikel nummer 46Filmscore.se. (Publicerad 14 juli 2011).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.