Askungen: musik

Namn: Askungen

Originaltitel: Cinderella

Premiärår: 1950

Regissör: Clyde Geronimi m.fl.

Kompositörer: Paul Smith, Oliver Wallace

Medverkande: Ilene Woods, James MacDonald m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa originalmusik och bästa sång

Kommentar:

 Cinderella (1950) on IMDb

Askungen är för oss mest känd för “Vad är väl en bal på slottet?” och “Mössens sång”, men vad musik beträffar bjuder klassikern på så mycket mer. Paul Smith var med och skrev redan för Snövit och Bambi, och Oliver Wallace stod för musiken till Dumbo samt till senare klassiker som Lady och Lufsen och Törnrosa. Det var den tidens filmmusikelit, och här kombinerar mästarna sina talanger, och förutom sångerna upptäcker man verkligen hur musiken används för att understryka och förstärka allt som sker. Tyvärr får musiken i dagens animerade filmer inte riktigt samma roll. Avancerade ljudeffekter ersätter ofta.

Askungen har i skrivande stund nyligen släppts på DVD i en nyutgåva. Filmen är oerhört sevärd, och många tenderar förvånas över hur lite av filmen de faktiskt sett, eller kommer ihåg att de har sett. Man ser “Mössens sång”-scenen varje jul och känner att man kan filmen utan och innan, men riktigt så är det oftast inte.

Visste du att …

… i “Mössens sång” sjungs som högst ett trestruket e? Detta är två heltoner högre än vad som i operasammanhang brukar kallas för sopranernas “höga c”.

Musiken till Askungen fick att avnjuta på Spotify.

Detta är filmartikel nummer 47Filmscore.se. (Publicerad 14 juli 2011, uppdaterad 8 juni 2013).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.