Anastasia: musik

Namn: Anastasia

Originaltitel: Anastasia

Premiärår: 1997

Regissör: Don Bluth, Gary Goldman

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Meg Ryan, John Cusack, Christopher Lloyd m.fl.

Utmärkelser: Dubbelt oscarsnominerad för bästa sång och bästa musik.

Kommentar:

Anastasia - musik

 Anastasia (1997) on IMDb

Anastasia är en tecknad långfilm som släpptes i samma veva som Disneys Herkules. Filmen producerades och regisserades av Don Bluth och Gary Goldman, som båda är avhoppade Disney-tecknare.

Anastasia är inte en Disneyfilm, utan skapades av Fox Animation Studios, som i övrigt har varit ganska anonyma på marknaden för tecknad/animerad film (“Fantastic Mr. Fox” är väl näst mest känd). Det har dock ingen betydelse när det gäller Anastasia, som onekligen har utrustats med den där magiskt härliga känslan som en tecknad familjefilm ska ha. Musiken till Anastasia skrevs av David Newman (bakgrundsmusik) och Stephen Flaherty (sånger), och det är främst på grund av sångerna man minns filmen. “Journey to the Past” (“Hem igen”) och “Once Upon a December” (“Längesen i december”) fick varsin oscarsnominering, och den förstnämnda är troligtvis en av de bästa sångerna som skrivits för tecknad film. “In the Dark of the Night” (“I den mörkaste natt”) som sjungs av Rasputin är en annan grym låt.

“Journey to the Past” gjordes också i R&B/popstil med Aaliyah – en mycket annorlunda version, men läcker på sitt sätt.

Anastasia är en av de mest musikaliskt minnesvärda tecknade långfilmerna som inte Disney ligger bakom. Den konkurrerar med Prinsen av Egypten (1998) om förstaplatsen.

Detta är filmartikel nummer 80Filmscore.se. (Publicerad 2 augusti 2011).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.