American History X: musik

Namn: American History X

Originaltitel: American History X

Premiärår: 1998

Regissör: Tony Kaye

Kompositör: Anne Dudley

Medverkande: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D’Angelo, Stacy Keach, Elliott Gould m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

American History X - musik

 American History X
(1998) on IMDb

American History X är berättelsen om två bröder – Derek och Danny Vinyard – som är involverade i en nynasistisk rörelse. Mycket av filmens succé ligger troligtvis i Edward Nortons rollprestation och hur berättelsen “hoppar runt” på ett icke-kronologiskt och mycket effektivt sätt.

American History X har några år i efterhand blivit en av filmhistoriens populäraste, och den ligger på 37:e plats över bästa filmer någonsin på IMDB.com. När den kom blev den dock inte den största av succéer, utan fick nöja sig med en enda oscarsnominering och ingen vinst. Anne Dudleys musik nominerades inte, men den är mycket stark och uttrycksfull, vilket inte minst märks i huvudtemat. Lägg märke till att hon drar nytta av gossopraner (pojksopraner) och deras fantastiska röster – och väver in deras toner i orkestermusiken. Ett annat musikaliskt inslag som starkt kommit att förknippas med filmen är Johnny Rebels sång The White Man Marches On, som huvudpersonens (Edward Nortons) vän sjunger med i för full hals i en bil. Musiken i den avslutande scenen är oerhört vacker.

Anne Dudley är en av de där riktigt bra filmkompositörerna som faktiskt är kvinnor. Debatten “kvinnliga kompositörer” är vanlig i musikvärlden, och Dudleys musik vittnar om att det knappast skulle kunna röra sig om att kvinnor av naturen har sämre förutsättningar. Snarare av konventionen, kan man tänka sig.

Detta är filmartikel nummer 34Filmscore.se. (Publicerad 12 juli 2011).