Amadeus: musik

Namn: Amadeus

Originaltitel: Amadeus

Premiärår: 1984

Regissör: Milos Forman

Kompositör: W.A. Mozart, Antonio Salieri

Medverkande: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elisabeth Berridge m.fl.

Utmärkelser: Innehåller ingen originalmusik.

Kommentar:

Amadeus - musik

 Amadeus
(1984) on IMDb

Amadeus är en succéfilm om Wolfgangs Amadeus Mozarts liv, som ses som ett av Milos Formans två största verk (det andra är Gökboet). Filmen nominerades till makalösa elva Oscars och fick åtta av dem (här ingår “Bästa film”).

Det här ska inte behöva bli en alltför lång kommentar. Musiken till Amadeus erbjuder helt enkelt den fantastiska möjligheten att bekanta sig med den store Wolfgang Amadeus Mozarts musik. En del musik skriven av Antonio Salieri, från vems perspektiv berättelsen främst utgår från, återfinns också. Här har vi ett strålande bevis på hur man kan “anpassa filmen till musiken” och inte tvärtom. Samtidigt kan det ha varit så att valen av de av Mozarts verk som skulle användas kom först efter att filmen spelats in. Under sin korta livstid producerade Mozart nämligen ett så brett spektrum av fantastiskt uttrycksfull och bildrik musik så det knappast kunde vara svårt att hitta något som kunde ackompanjera alla scener. Ofta är musiken en direkt del av berättelsen, som i slutet när en försvagad Mozart tar Salieri till hjälp för att transkribera noter till hans (Mozarts) i huvudet redan uttänkta Requiem.

Man ska för övrigt inte undvika de många andra filmer som erbjuder möjligheten att uppleva de klassiska kompositörerna i mer dramatiska situationer än konserthuset. Läs också om Melancholia (Vagner-musik) och Black Swan (Tjajkovskij-musik).

Detta är filmartikel nummer 103Filmscore.se. (Publicerad 14 september 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!