Allt om filmmusik

Allt om filmmusik? Nej, absolut allt om filmmusik kan du inte hitta här, men i brist på ett namn som både återspeglar verkligheten och samtidigt låter intressant nog så fick avsnittet heta så i alla fall! Sedan en tid tillbaka finns dock inte alla sidans artiklar under denna rubrik (som i huvudmenyn lyder “Film- och musikproduktionen”) utan du hittar fler spännande artiklar via avsnittslänkarna i sidomenyn.

Jag kunde emellertid inte förmå mig att ta bort den överambitiösa originalrubriken.

Artiklarna är strukturerade efter en princip som hämtat sin inspiration från Richard Davis’ Complete Guide to Film Scoring. Denna fantastiska bok är också den mest använda informationskällan för dessa texter. Ett annat litterärt verk som tillämpats flitigt är Kathryn Kalinaks Film Music: A Very Short Introduction.

OBS! Ha förståelse för att de artiklar som berör filmproduktionen främst stämmer överens med Hollywoodfilmer. Därför används också amerikanska termer för de flesta av koncepten som diskuteras. Med all säkerhet är proceduren lite annorlunda inom svensk filmproduktion (och de termer jag använder kan ha svenska översättningar), men eftersom marknaden för filmmusik är mycket liten i Sverige har jag valt att fokusera huvudsakligen på de stora amerikansk-internationella filmbolagens filmer. Filmer och filmmusik förekommer givetvis även bortom västvärlden, men i nuläget är det alltså Hollywoodfokus som gäller.

Här följer den samling artiklar som skrivits om film- och musikproduktionen!

Produktionen

Musikens tillkomst

  • Att skapa filmmusik – På vilka sätt kan en filmkompositör arbeta när han/hon utvecklar sina idéer?
  • Anpassa musiken till filmen – Detta är en mycket snårig process förstås. Läs mer om hur filmkompositörerna tenderar tackla problemet!
  • Synkronisering – Konsten att få musik att stämma med bild, ljudeffekter och dialog. Det är ju långt mer än bara bakgrundsmusik man hör när man går på bio!
  • Musik till TV-serier – Kompositören av musik till TV-serier står inför en lite annorlunda utmaning än filmkompositören. Ta reda på varför!
  • Signaturmelodier – Vad är en signaturmelodi och varför är de värdefulla?

Övriga artiklar

  • Ljuddesign – Om den fascinerande konsten att forma bilder av ljud. Ungefär.