Alien: musik

Namn: Alien

Originaltitel: Alien

Premiärår: 1979

Regissör: Ridley Scott

Kompositör: Jerry Goldsmith

Medverkande: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt m.fl.

Utmärkelser: Erhöll nominering till Golden Globe för bästa musik

Kommentar:

Alien - musik

 Alien
(1979) on IMDb

Alien är en klassisk skräckfilm med Sigourney Weaver i huvudrollen. Den fick dock inte mer än en Oscar – i kategorin “Visual effects” – och det mottagande den fick när den kom ut var faktiskt, hur svårt det än är att tänka sig, ganska ljumt.

Ridley Scott ville egentligen inte att Jerry Goldsmith skulle skriva musiken till denna kritikerrosade klassiker, utan hoppas på att få med Isao Tomita – en japansk kompositör av elektronisk musik – i produktionsteamet. 20th Century Fox ville dock ha ett mer känt namn, och Goldsmith blev tillsatt i en otacksam roll. Det var till och med så att Scott blivit oerhört förtjust i filmens “temp track”, den befintliga musik som sätts in i filmen på passande ställen – för att skapa en uppfattning av vad för sorts musik som behövs och var den ska spelas – innan kompositören kommer in i bilden. Med anledning av detta så redigerades mycket av Goldsmiths musik av redigerare Terry Rawlings och av Scott själv. Goldsmiths första huvudtema skrotades också. Goldsmith säger sig själv här ha ändrat inställning och helt och hållet lämnat allt han hade lust att göra rent konstnärligt bakom sig för att böja sig inför Scotts vilja. I slutändan var Scott nöjd med Goldsmiths musik, som han sade var “full av mörk skönhet”. Det blev också en Golden Globe-nominering för Goldsmith.

Det ljudlandskap (eller ska man säga “ljudskap”) som Goldsmith skapar i Alien är i mina ögon slående. Det är så nära sammansvetsat med de ljud som faktiskt förekommer i storyn, så att spänningen intensifieras ytterligare. Man vet inte vilka ljud man ska frukta och vilka man inte behöver vara rädd för.

Jerry Goldsmith ligger också bakom den oscarsbelönade musiken till Omen (lär dig mer)!

Detta är filmartikel nummer 126Filmscore.se. (Publicerad 6 november 2011).

Läs mer om musik i fantasy- och sci fi-filmer.