Alice i Underlandet: musik

Namn: Alice i Underlandet

Originaltitel: Alice in Wonderland

Premiärår: 1951

Regissör: Clyde Geronimi m.fl.

Kompositörer: Paul Smith, Oliver Wallace

Medverkande: Kathryn Beaumont, Ed Wynn m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till AFI’s Greatest Movie Musical.

Kommentar:

Alice i Underlandet - musik

 Alice in Wonderland
(1951) on IMDb

Alice i Underlandet är Disneys 13:e klassiker. Den ska inte blandas ihop med Tim Burtons version av berättelsen med Johnny Depp i en viktig roll. Den kom ut på biograferna nästan 60 år senare (2010).Man måste ge kompositören Oliver Wallace en eloge för att han lyckas få musiken att göra naturliga övergångar trots att den, liksom filmen, är helt crazy.

Alice i Underlandet ses som en klassiker idag, men fick inte överdrivet goda recensioner år 1951 när den släpptes. Många var av åsikten att den helt enkelt var lite för märklig för sitt eget bästa. Wallace bjuder i alla fall på ett galet sammelsurium av musikaliska intryck som man inte kan annat än uppskatta. Ovan kan ett litet medley av musiken till Alice i Underlandet höras. Ett medley av galen musik i en galen film, det ni!

Filmen förlorar dock lite på att inte ha någon sång som sådär riktigt bankar sig in i minnet. Det är de där små roliga “Hjärtligt vardagsdagsgrattis” och “Vi målar var ros i rött” som är mest trallvänliga, och de är båda fragmenterade och ständigt avbrutna av prat.

Läs också om musiken i Askungen!

Detta är filmartikel nummer 48Filmscore.se. (Publicerad 14 juli 2011).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.