Alexandre Desplat

Alexandre Desplat är en fransk filmkompositör som på senare år snabbt blivit en av de mest välkända. Emedan han började komponera musik till franska filmer redan i slutet av 80-talet så har han knappt hållit på i ett decennium med engelskspråkiga filmer. Trots det har han hunnit med att komponera för filmer som Guldkompassen (2007), Benjamin Buttons otroliga liv (2008), The King’s Speech och de två sista Harry Potter-filmerna (2010, 2011).

Alexandre Desplat

Alexandre Desplat

Desplat föddes den 23 augusti 1961 i Paris. Liksom de flesta i branschen visade han tidigt ett stort musikintresse. Vid fem års ålder började han spela piano, och sedermera lärde han sig också att spela flöjt och trumpet. Desplats eklektiska musiksmak gjorde att han som kompositör utvecklade en enorm flexibilitet som gett honom ett mycket gott rykte. Han har kommit att bli en av få kompositörer som inte alls förknippas med särskilda filmgenrer, utan han hoppar smärtfritt från komedier såsom Carnage (2011) till kinesiska krigsdramer i stil med Lust, Caution (2007) och vidare till mysiga biografier som Julie & Julia (2009), och monumentala jätteproduktioner som Harry Potter och dödsrelikerna.

Det var just denna flexibilitet som gjorde att Desplat anlitades för att både komponera och dirigera musiken till de två sista, oerhört viktiga filmerna i Harry Potter-serien – en filmkavalkad som inleddes med tre filmsoundtracks från mästaren John Williams. Desplat har i en intervju sagt att grundförutsättningen för att han ska ta ett jobb är att projektet i sig bäddar för mycket kreativitet. Regissör, omfattning och lön är sekundära aspekter, och även om det blivit mycket Hollywood på senare år gör han några atlanthopp då och då och skriver musiken till exempelvis en fransk eller en spansk film.

Utmärkelser – Alexandre Desplat

Desplat har under sin så här långt ganska korta internationella karriär redan nominerats till Oscars vid fyra tillfällen, och till Golden Globes vid fem. Än så länge har det bara blivit en vinst om man ser till dessa två stora filmpriser (Golden Globe 2007 för The Painted Veil). Därtill har han tagit hem ett antal César Awards (den franska motsvarigheten till Oscarn) och en BAFTA.

Missa inte!

1. Harry Potter och dödsrelikerna, del 2 – “Severus and Lily”

Den mest gripande scenen i hela Harry Potter-filmserien återfinns faktiskt i sista filmen, och den ackompanjeras av ett av de mest skönsjungande, färgsprakande arrangemang den moderna filmhistorien har att bjuda på. Det är en oerhört viktig scen, och Desplat levererar en studie i musikalisk balans. Det är svårt att tänka sig något som skulle ackompanjera scenen bättre.

2. Lust, Caution – “Wong Chia Chi’s Theme”

Alexandre Desplats tidiga världsmusikintresse kan inte ha skadat när han ställdes inför uppdraget att skriva musiken till Ang Lees Se, jie (Lust, Caution). Hans förmåga att absorbera den kinesiska musikkulturen och smälta samman den med mer västerländskt konventionella arrangemang gör att vi bara måste den färdiga rätten.

3. Harry Potter och dödsrelikerna, del 1 – “Obliviate”

Jag får nog många emot mig, men i mina ögon blir den första delen av Harry Potter och dödsrelikerna aldrig bättre än första scenen, som genom ett collage av vinklar och perspektiv ger oss allt vi behöver veta inom loppet av tre minuter. Det emotionella djupet skapas till 95 % av Desplats toner.

Filmer i filmarkivet

Följande av de filmer som Alexandre Desplat skrivit musiken till kan du läsa mer om i filmarkivet på Filmscore.se:

“Alexandre Desplat” är kompositörsprofil nummer 8 (publicerad den 17 oktober 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.