Alan Silvestri

Alan Silvestri är en skicklig, dubbelt oscarsnominerad kompositör som skapat sig ett namn mycket tack vare sitt långvariga samarbete med Robert Zemeckis (välkänd regissör av bland annat Tillbaka till framtiden-trilogin och Forrest Gump). Silvestri fick också uppdraget att komponera musiken till i skrivande stund relativt nya superhjältesuccén The Avengers (2012).

Alan Silvestri

Alan Silvestri

Silvestri föddes den 26 mars 1950 i New York, och redan som 21-åring fick han sitt första uppdrag som filmkompositör. Detta är ovanligt inom filmmusikvärlden. Genombrottet kom dock via de första samarbetena med Robert Zemeckis – först genom halvkända Den vilda jakten på stenen (1984) och sedan genom ytterst välkända Tillbaka till framtiden (1985).

Det finns oerhört många exempel på lyckade partnerskap kompositörer och regissörer emellan. Har man hittat någon man kan samarbeta med på ett bra sätt när det gäller något så viktigt som musiken i en film som är man ofta ovillig att byta. Silvestri och Zemeckis fortsatte att samarbeta, och regissören har fortfarande inte gjort en film utan Silvestri. Även Zemeckis mer sentida animerade motion capture-filmer – såsom Polarexpressen (2004) och En julsaga (2009) – innehåller musik av Silvestri.

Silvestri har dock skrivit för andra regissörers filmer också. Stuart Little (1999) och Captain America: The First Avenger (2011) är särskilt nämnvärda. Silvestri ses generellt som en nytänkande kompositör med förkärlek för okonventionella ensembler och användandet av andra skalor än den traditionella västerländska (däribland i synnerhet den oktatoniska).

Utmärkelser – Alan Silvestri

Silvestri har nominerats till två Oscars och två Golden Globes – för exakt samma verk. Dels för den oförglömliga musiken till Forrest Gump (1994) och dels för sången som redan blivit lite av en modern julklassiker – “Believe” från Polarexpressen. Därtill har det blivit flera Grammy-nomineringar och dessutom en lång rad vinster från de något mindre prestigefyllda filmprisgalorna.

Missa inte!

1. Forrest Gump – “Suite”

Jag tenderar rekommendera sviter i “Missa inte”-sektionen eftersom man får så mycket gott på en och samma gång. Silvestri är inte den som drar sig för att arrangera sviter av de mest framstående musikaliska temana och idéerna i de filmer han arbetat med, och Forrest Gump-sviten är utan tvekan en personlig favorit.

2. Polarexpressen – “Suite”

I magiska Polarexpressen sparar inte Alan Silvestri på orkesterkrafterna. Det är en tacksam film att skriva musiken till. Den disneymagiska stämningen som råder genom hela filmen (även om det inte är en Disneyproduktion) bara skriker efter sånger och långa, uttrycksfulla melodier. I denna svit får vi lite av varje.

3. Polarexpressen – “Believe”

Josh Groban var eftertraktad bland filmproducenter år 2004. Han sjöng också in James Horners “Remember” till Wolfgang Petersens Troja – en sång som emellertid inte är lika minnesvärd som “Believe”. Denna sång komponerade Silvestri tillsammans med Glen Ballard, som bland annat var med och skrev Michael Jacksons “Man in the Mirror” (1987).

Filmer i filmarkivet

Varför inte lära sig lite mer om några av de filmer som Alan Silvestri komponerat musiken till?

“Alan Silvestri” är kompositörsprofil nummer 17 (publicerad den 20 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.