Aladdin: musik

Namn: Aladdin

Originaltitel: Aladdin

Premiärår: 1992

Regissör: Ron Clements, John Musker

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Scott Weinger, Robin Williams m.fl.

Utmärkelser: Vann Oscar för både bästa originalmusik och bästa sång (“En helt ny värld”)

Kommentar:

Aladdin - musik

 Aladdin
(1992) on IMDb

Alan Menkens tredje Disneyfilm innebar lika mycket succé som de två tidigare, med dubbla Oscars och lovprisning i höjden. Produktionen av Aladdin innebar samarbete med två fantastiska textförfattare – Howard Ashman, som en bit in i produktionen avled av AIDS-komplikationer, och Tim Rice, som tog över efter Ashman. Sången “En helt ny värld” förknippas särskilt med filmen, och det var också för den som Menken och Rice fick mottaga Oscarn för bästa sång. Likväl är det främst i andra sånger som Menken fångar upp den arabiska känslan, detta, med hjälp av influenser från arabisk musik. Element som harmonisk skala märks i bland annat den mäktiga inledningslåten “Arabiska natt” (klippet).

Om några av sångerna i Aladdin:

“Arabiska natt”: Den figur som introducerar berättelsen om Aladdin är den lilla gårdfarihandlaren, som också sjunger “Arabiska natt”. Originalplanen var att gårdfarihandlaren, liksom tuppen i Robin Hood, skulle komma tillbaka lite då och då i berättelsen och berätta vidare till samma melodi. Nu blev det inte så, men “Arabiska natt”-temat dyker upp flera gånger under filmens gång, och har också använts som introduktionsmusik till Disneys TV-serie Aladdin, som bland annat fanns med i Bolibompas Disneydags under 1990-talet. Inledningsvis hade den här sången texten “Where they cut of your ear if they don’t like your face” i den andra frasen, men den arabamerikanska diskrimineringskommittén (ADC) ansåg att den var opassande, och Disney ändrade sedan till “Where it’s flat and immense and the heat is intense”.

“En vän som jag”: Detta var Howard Ashmans sista oscarsnominering, och den spelas i den scen som färdigställdes först av alla. I originalversionen framför Robin Williams låten, och i den svenska versionen står Dan Ekborg för sången.

“En helt ny värld”: En strålande snygg låt som vann en Oscar och dessutom spelades in i en popversion med Peabo Bryson och Regina Belle. Det var “En helt ny värld” som knuffade bort Whitney Houstons “I Will Always Love You” från förstaplatsen på Billboardlistan, efter att superhiten legat där i 14 veckor, den 6 mars 1993.

Detta är filmartikel nummer 70Filmscore.se. (Publicerad 25 juli 2011).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.