7 vågade livet: musik

Namn: 7 vågade livet

Originaltitel: The Magnificent Seven

Premiärår: 1960

Regissör: John Sturges

Kompositör: Elmer Bernstein

Medverkande: Yul Brynner, Steven McQueen, Eli Wallach m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar.

Kommentar:

 The Magnificent Seven (1960) on IMDb

7 vågade livet: musik7 vågade livet är för många mer känd som The Magnificent Seven (även för den svenska publiken). Den spelades in 1960 i Mexiko, sex år efter Akira Kurosawas De sju samurajerna kom ut. Det är en remake – men en makalös sådan.

Musiken till The Magnificent Seven, en nyinspelning av Akira Kurosawas De sju samurajerna, är en av filmhistoriens allra största musikaliska klassiker. Den skrevs av Elmer Bernstein som också är känd för musik till bland annat Skuggor över södern (To Kill a Mockingbird, 1962). Många känner till den utan att veta var den kommer ifrån, eftersom den frekvent spelas som orkestermusik. Med ett livligt och glatt huvudtema fångar Bernstein med sin musik upp det heroiska och beundransvärda hos de sju “gunmen” som ställer upp för att skydda en liten by från banditer, för nästan ingen lön alls. Musiken i 7 vågade livet, som ofta även i Sverige omnämns med originaltiteln The Magnificent Seven, är därutöver mycket rik på ledmotiv, och ett slående exempel är när ärkeboven Calvera närmar sig byn i inledningsscenen.

Bernstein har i en intervju sagt att filmvärlden på allvar fick upp ögonen för honom i och med musiken till denna film. Många anser sig “inte lyssna” på filmmusik specifikt, och har efter en films slut inte en aning om ens vad för sorts musik de just hört. Sådant händer även den bäste (även mig själv, som ju bör föreställa åtminstone hyfsat kunnig och alert). Med “7 vågade livet” händer det däremot inte. Ingen kan se filmen och inte reagera på musiken. Bernstein har också sagt att han dessutom blev lite kategoriserad som Westernexpert, och blev inom loppet av ett par år ombedd att skriva musiken till tio andra westerns.

Läs också om Elmer Bernsteins musik till Skuggor över Södern.

Detta är filmartikel nummer 18Filmscore.se. (Publicerad 4 juli 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!