2001 – ett rymdäventyr: musik

Namn: 2001 – ett rymdäventyr

Originaltitel: 2001: A Space Odyssey

Premiärår: 1968

Regissör: Stanley Kubrick

Kompositör:

Medverkande: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

” 

 2001: A Space Odyssey (1968) on IMDb

2001 – ett rymdäventyr ses som ett av Stanley Kubricks allra största mästerverk. Det är en film om människans utveckling, om teknologins konsekvenser och om utomjordligt liv. Den nominerades till fyra Oscar varav inga var i en musikkategori.

Precis som Alfred Hitchkock var Stanley Kubrick lite av en kompositörhatare. Kubrick kunde ha sina visioner mycket klara för sig, och om den beställda musiken på minsta sätt stred mot dessa så var han inte sen med att sparka kompositören. Även i filmer som “En apelsin med urverk” och “The Shining” var det inte så särskilt mycket av den nykomponerade musiken som fick vara med i filmen. Istället älskar Kubrick att få välja och vraka själv ur den klassiska repertoaren, vilket han också gjorde till 2001 – ett rymdäventyr (den legendariske kompositören Alex Norths nyskrivna musik åkte direkt i soptunnan). Kubrick såg själv en koppling mellan satelliternas dansande rörelser och den klassiska valsen, varför han bland annat inkluderade “An der schönen blauen Donau” (en vals av Johann Strauss II). Mest känd är dock filmen för sin användning av “Also sprach Zarathustra” av Richard Strauss, som ackompanjerar illustrerande av den naturvetenskapliga mänskliga evolutionen, som den är framställd enligt Nietzsche själv i boken med samma namn.

Mest används emellertid György Ligetis genialiska musik, med orkestrala klusterackord som fortfarande känns väldigt utomjordiska. Ligetis Atmosphères är särskilt effektiv.

Detta är filmartikel nummer 133Filmscore.se. (Publicerad 19 november 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!